Zgoda na powołanie prokuratora (1/2010)

Miejsce debat nad projektami ustaw i uchwał

Moderatorzy: Kedar, Marszałkowie Izb Sejmu

Zgoda na powołanie prokuratora (1/2010)

Postprzez korab 5 lut 2010, o 03:10

Wysoka Izbo!

W dniu 4 lutego do Izby Senatorskiej wpłynął wniosek JKM Michała Feliksa o wyrażenie zgody na powołanie prokuratora Prokuratury Generalnej Michaela markiza von LIechtensteina. Zarządzam trzydniową debatę tj. do dnia 8 lutego godz. 3.10.

Chciałbym w tym miejscu zrobić wyjątek i zadać pytanie kandydatowi już przy zarządzaniu debaty, na które odpowiedź moim zdaniem jest niezbędna jeszcze przed wyrażeniem zgody przez IS.
Chodzi o Dekret Księcia Sarmacji z mocą ustawy nr 185
o incompatibilitas, a konkretnie o art.2.ust.5. "Funkcji prokuratora nie można łączyć z innymi funkcjami państwowymi we władzach Księstwa Sarmacji.". W obecnej chwili Pan markiz piastuje o ile mi wiadomo funkcję Ministra Spraw Zagranicznych oraz senatora Wysokiej Izby, czy w związku z tym rozumieć mamy, że w chwili powołania na stanowisko prokuratora, markiz zrezygnuje z piastowanych funkcji?

===Wniosek===
Panie Marszałku, Wysoka Izbo,

Zwracam się do Wysokiej Izby z wnioskiem o wyrażenie zgody na powołanie Pana Michaela markiza Von LIechtenstein na urząd prokuratora Prokuratury Generalnej. Pan Markiz jest znanym i szanowanym obywatelem Księstwa Sarmacji, studentem Wydziału Prawa, dysponuje więc wszelkimi kompetencjami koniecznymi dla piastowania tego urzędu.

Michał Feliks
Jack diuk O'Neill

--
Obrazek
korab
Senator

Re: Zgoda na powołanie prokuratora (1/2010)

Postprzez von Lichtenstein 5 lut 2010, o 12:53

Szanowny Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!

Odnosząc się do pytania zadanego przez Pana Marszałka:

W przypadku pozytywnego zaopiniowania kandydatury mojej osoby na stanowisko prokuratora, oczywiście złożę mandat senatorski. W materii dotyczącej Ministerstwa Spraw Zagranicznych, odbędę stosowną rozmowę z Kanclerzem Księstwa oraz swoim bezpośrednim przełożonym - JKM Michałem Feliksem, w sprawie dalszego kursu polityki zagranicznej Księstwa Sarmacji, oraz proponowanych zmian personalnych na tym stanowisku (o ile takowe istnieją). Jeżeli zaistnieją przesłanki, wedle których dalsze piastowanie przeze mnie stanowiska Ministra Spraw Zagranicznych, będzie pożądane, to wystąpię z odpowiednio umotywowanym wnioskiem o wyrażenie zgody przez Wysoką Izbę na łącznie tychże funkcji.
(-) mjr Michael von Lichtenstein h.Wąż
Namiestnik Królestwa Teutonii
Prokurator Generalny
Dowódca Książęcych Wojsk Lądowych
Minister Spraw Zagranicznych
Obrazek
von Lichtenstein
Żołnierz
Rząd

Postprzez Aaron 5 lut 2010, o 13:30

Szanowny kandydacie!

Praca Prokuratora wymaga czujności, śledzenia wypowiedzi w miejscach publicznych, trzymania reki na pulsie. Czy czas pozwoli kandydatowi na aktywne pełnienie tej funkcji?
Aaron hr. von Lichtenstein-Rozman
Nikt
Aaron
Poseł

Postprzez von Lichtenstein 5 lut 2010, o 13:51

Uważam, że czas nie będzie stanowił żadnego problemu. Podczas długiej pracy w sarmackiej dyplomacji, musiałem spełniać te same kryteria, często w dużo szerszym zakresie, (miejsca publiczne państw trzecich) jestem więc dobrze przygotowany do takowych wyzwań.
Prokurator Generalny
Obrazek
von Lichtenstein
Żołnierz
Rząd

Postprzez A.Dzikowski 5 lut 2010, o 21:55

Wysoka Izbo!
Panie Marszałku - mały błąd we wniosku - chodzi chyba o Markiza Lichtensteina, a nie Liechtensteina - tak mi się wydaje przynajmniej. Ale to drobnostka... Niemniej, szacunek do kandydata wymaga sprostowania.
Do rzeczy:

Panie Senatorze!

Kilka moich pytań:
1. Jakie jest Pana realne wykształcenie prawnicze?
2. Jekie jest Pana doświadczenie w organach wymiaru sprawiedliwości w KS?
3. Jakie, Pańskim zdaniem, powinny być przesłanki stosowania środków zapobiegawczych?
4. Jak długo, wg Pana, powinno trwać (maxymalnie) postępowanie przygotowawcze, a także stosowanie środka zapobiegawczego?
5. Czy będzie Pan występował z oskarżeniem tylko w sytuacjach "pewnych" wygranych, czy także w razie, gdy bardzo prawdopodobna jest przegrana - ale są jakieś dowody obciążające podejrzanego?
A.Dzikowski

Postprzez Piotr Mikołaj 5 lut 2010, o 22:07

Szanowny Panie Marszałku,
Wysoka Izbo,

Do listy pytań pozwolę sobie dodać jedno, w moim przekonaniu zasadnicze: W jakim stopniu kandydat dysponuje wiedzą z zakresu baz danych MySQL, języka programowania PHP oraz analizy logów serwera — w znacznym stopniu niezbędną dla gromadzenia i krytycznej analizy materiału dowodowego.
W służbie sarmackiej Ojczyźnie,
płk Piotr Mikołaj · Towarzystwo Opieki nad Gwiazdkami · Klasyczny hipokryta do n-tej potęgi
Obrazek
Obrazek
Piotr Mikołaj
Żołnierz

Postprzez von Lichtenstein 8 lut 2010, o 00:12

Szanowny Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!

Ustosunkowując się do pytań:

1. Jakie jest Pana realne wykształcenie prawnicze?

Jeżeli mam odpowiadać zgodnie ze stanem faktycznym w kontekście rozumianym przez znaczenie tego terminu: żadne. Nie jestem bowiem jeszcze absolwentem wydziału prawa, lecz zgodnie z informacją zawartą we wniosku JKM - realnie jestem studentem wydziału prawa, a także absolwentem politologii. Jako że pytanie to dotyczy mojej realnej i osobistej sfery życia, a tutaj mamy jednak do czynienia z wirtualną formą rozrywki, pozwolę sobie na pominięcie szerszych szczegółów. Nie ukrywam oczywiście, że kilkoma z nich mogę się podzielić na gruncie ściśle prywatnym.

2. Jekie jest Pana doświadczenie w organach wymiaru sprawiedliwości w KS?

Swoją działalność w sarmackim wymiarze sprawiedliwości rozpocząłem z chwilą jego reanimacji, tj. powołaniem Sądu Książęcego (który to powstał w drodze realizacji projektu którego byłem współautorem), pełniłem wówczas funkcję asesora sprawując czynny swój udział w składach orzekających aż do chwili likwidacji Sądu Książęcego. Następnym etapem był urząd Sędziego Sądu Krajowego (tutaj również urzędowałem do chwili likwidacji tegoż Sądu) oraz Sądu Najwyższego. Poza zwykłymi obowiązkami wynikającymi z piastowania funkcji sędziowskiej - byłem wiceprzewodniczącym Sądu Najwyższego KS. Pracowałem także jako Sędzia Naczelny w Sądzie Rzeczpospolitej Sclavinii. W ramach uzupełnienia i ciekawostki dodam, że byłem swojego czasu przygotowywany do stanowiska Prokuratora Generalnego (jedna z wcześniejszych prób postawienia na nogi organów ścigania), w tym celu odbywałem aplikację u Przewodniczącego Sądu Najwyższego - Diuka Khanda, nie doczekałem się jednak końcowego egzaminu, bezpośrednią przyczyną tego faktu były wydarzenia tzw. Wandejskiego Czerwca wraz z ich konsekwencjami.

3. Jakie, Pańskim zdaniem, powinny być przesłanki stosowania środków zapobiegawczych?
4. Jak długo, wg Pana, powinno trwać (maxymalnie) postępowanie przygotowawcze, a także stosowanie środka zapobiegawczego?

Na te pytania odpowiem zbiorczo, ze względu na ich pewne punkty wspólne. Generalnie rzecz biorąc uważam, że nie należy ograniczać się do pewnego ścisłego katalogu przesłanek i wydarzeń, który byłby kluczem postępowania w sprawach. Każdy, ale to każdy przypadek wymaga odrębne analizy i indywidualnego doń podejścia. Wszystko oczywiście z racji konieczności rzetelnego rozpoznania, istnieje bowiem znaczne prawdopodobieństwo, że w zależności od okoliczności - zasadny będzie określony środek zapobiegawczy, który przede wszystkim odniesie swój skutek, poprzez właściwe wypełnienie swej roli. Podobnie ma się rzecz z terminami trwania postępowania przygotowawczego, im bardziej skomplikowana sprawa, tym więcej czasu i wysiłku zajmuje, solidne postępowanie przygotowawcze nie obejmuje zawsze i wyłącznie działań pojedynczej osoby/organu jakim jest prokuratura. Wiele kwestii dotyczy także problematyki czasu realnego przeznaczony na działalność mikronacyjną wszystkich związanych z postępowaniem osób i organów - tutaj naprawdę trudno jest o jakieś precyzyjne i niezawodne wyliczenia, życie bardzo szybko je weryfikuje. Na kanwie swego doświadczenia uważam że te procedury (w czysto roboczym szacunku z dużym marginesem błędu) nie powinny przekraczać granicy dwóch miesięcy, chyba że zajdą jakieś naprawdę szczególne okoliczności, a ich zaistnienia wykluczyć nie sposób.

5. Czy będzie Pan występował z oskarżeniem tylko w sytuacjach "pewnych" wygranych, czy także w razie, gdy bardzo prawdopodobna jest przegrana - ale są jakieś dowody obciążające podejrzanego?

Absolutnie nie postrzegam procesu karnego i postępowań przygotowawczych w charakterze gry w "przegramy/wygramy". Osobiście bardzo bliska jest mi idea Państwa Prawa, aby jednak wprowadzić ją w życie, trzeba zmienić do naszego prawa podejście, przede wszystkim doprowadzić do jego poszanowania. Bez poszanowania prawa, przyzwolenia na jego notoryczne łamanie, doprowadzimy do tego, że instytucje takie jak Sądy i Prokuratura, staną się po prostu zbędne. Bo i po co wymiar sprawiedliwości, skoro nie są egzekwowane orzeczenia Sądów, a litera prawa nie ma absolutnie żadnego znaczenia w życiu obywateli. Jeżeli zachodzi uzasadnione podejrzenie popełnienia czynu zabronionego, to postępowanie musi zostać wszczęte, jeżeli w jego toku materiał dowodowy nie pozostawi znacznych wątpliwości co do popełnienia przestępstwa, to akt oskarżenia powinien trafić w miejsce swego przeznaczenia - przed oblicze Sądu. Zadaniem Prokuratury jest ściganie przestępstw, jeżeli tę funkcję będzie dane mi pełnić - przestępstwa ścigał będę, tak jak Sąd będzie wymierzał sprawiedliwość.

Przechodząc do ostatniego pytania:
W jakim stopniu kandydat dysponuje wiedzą z zakresu baz danych MySQL, języka programowania PHP oraz analizy logów serwera — w znacznym stopniu niezbędną dla gromadzenia i krytycznej analizy materiału dowodowego.

Nie oszukując nikogo, tak jak przyznawałem wielokrotnie wcześniej, tak przyznam teraz: znikoma. Moje doświadczenie w tym zakresie ograniczało się do stawiania i administrowania for internetowych bazujących na skrypcie phpbb, na różnorakich serwerach, MySQL oferujących. Posiadając dobrą percepcję, uważam, że z analizowaniem danych problemów miał nie będę. Zwłaszcza, że w tym szczególnym zakresie mam zamiar odbyć gruntowne i pełne przeszkolenie pod okiem JO Diuka Krzysztofa Koniasa, z którym na ów temat odbyłem już rozmowę.
Prokurator Generalny
Obrazek
von Lichtenstein
Żołnierz
Rząd

Postprzez korab 8 lut 2010, o 03:36

Jako, że być może nie wszyscy zdążyli zapoznać się ze stanowiskiem markiza - głosowanie zarządzę w godzinach popołudniowych dnia dzisiejszego.
Jack diuk O'Neill

--
Obrazek
korab
Senator

Powrót do Sala Obrad Izby Senatorskiej